flickrlinkedin
Kipa

Basın Odası

Basın Odası

Yılbaşı sofrasından kalanlarla 1 Ocak ziyafeti

Yılbaşı sofrasından kalanlarla 1 Ocak ziyafeti

Yılbaşı yemeklerinizin hepsi yenmezse üzülmeyin! Türkiye’nin dört bir yanındaki Kipa Aile Kulüpleri, yılbaşı yemeklerinizi değerlendirebileceğiniz hindi tandırdan çikolatalı truff’e en lezzetli ve hepsi denenmiş tarifleri seçti.

Yeni yıl kutlamalarının olmazsa olmazı, çorbasından tatlısına, hindisinden pilavına dört başı mamur bir sofra! Ancak yemekler bu kadar bol ve çeşitli olunca genelde hepsi yenmiyor ve ertesi güne kalıyor. Peki kalan yemekleri ne yapmalı?

Gıda israfıyla mücadeleyi önceliklerinin arasına alan Kipa bu konuda müşterilerinin deyardımına koşuyor.  Kipa Aile Kulüpleri, yılbaşı sofrasından kalan yemeklerin en güzel şekilde değerlendirilebileceği tarifleri bir araya getirdi:

İşte tarifler…

HİNDİ TANDIR

Malzemeler:

  • Hindi
  • 2 orta boy soğan
  • 1 su bardağı çiçek yağı
  • 3 dal defneyaprağı
  • 1 yemek kasığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 10 adet tane karabiber
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı soya sosu
  • 1 adet bulyon

Hazırlanışı:

Kalan hindileri didikleyip bir tepsiye dizin. Soğanları yağda 10 dakika soteleyin. Daha sonra kavrulan soğanların üzerine unu ilave ederek kavurun. Yenibahar, tarçın, karabiber, defneyaprağı, soya sosu ve bulyonu ilave edin, süzgeçten geçirerek pürüzsüz bir sos haline getirin. Sosu tepsideki hindi parçalarını üzerinde dökerek 20 dakika kadar fırında pişirin.

SÜTLÜ BAYAT EKMEK TATLISI

Malzemeler;

  • 1,5 bayat ekmek (ekmeğin içi)
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağ

Şerbeti için;

  • 1 çorba kaşığı  şeker
  • 3 adet  yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Süslemek için:

  • Hindistan cevizi
  • İri kıyılmış ceviz içi
  • Kaymak

Hazırlanışı;

1,5 bayat ekmeğin içini derin bir kaba ufalayın ve üzerine 1,5 su bardağı süt gezdirin. Yarım saat sonra ekmek içlerini sıkıp sütü süzün. Daha sonra eritilmiş 3 çorba kaşığı tereyağı, 3 yumurta ve 1 çorba kaşığı toz şekeri ilave edip karıştırın. Yüksek kenarlı bir tepsi yağlayıp, hazırladığınız karışımı dökün. 180 dereceye ısıttığınız fırında, 40 dakika pişirin. Şişip kabaracak olursa, bıçak ile birkaç yerinden delin. Tatlı fırında pişerken, bir tencerede 1 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve 1 tatlı kaşığı limon suyunu kaynatın. Fırından çıkardığınız tepsi üzerine gezdirerek dökün. Tatlı soğuyunca baklava şeklinde dilimleyin. Son olarak Hindistan cevizi ve ceviz içi ile süsleyerek servis edin.

ÇERKEZ TAVUĞU

Malzemeler:

  • 250 gr tavukgöğsü
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 fincan dövülmüş ceviz içi
  • 2 diş sarımsak
  • 5 dilim bayat ekmek
  • Kırmızıbiber
  • Pul biber
  • Tuz

Hazırlanışı:

Tavuk etlerini soğanla birlikte haşlayın. Arzu ederdesiniz, yemeğin lezzetini ve besin değerini artırmak için havuç, kabak, kereviz sapı, defneyaprağı gibi ilaveler yapılabilirsiniz. Tavuk parçalarını süzerek soğumaya bırakın, tavuğu lif lif parçalayın. Bu arada ekmekleri tavuk suyunda yumuşatın. Robotta çekilmiş ya da dövülmüş ceviz içi ile ıslatılmış ekmekleri, ezilmiş sarımsak ve kırmızıbiber karıştırılıp yarım saat bekletin, daha sonra bir tülbent içine alarak sıkın ve çıkan ceviz yağını ayırın. Tülbentte kalan cevizli karışımı tavuk parçaları ile karıştırıp tuz ekleyin. Kıvamı çok katı olursa bir-iki çorba kaşığı tavuk suyu ekleyebilirsiniz.

Karışımı servis tabağına aldıktan sonra ceviz yağını üzerinde gezdirin, kırmızı toz biberi serpin. Cevizlerle süsleyerek soğuk servis edin.

KADINBUDU KÖFTE

Malzemeler:

  • Pilav
  • 1 kg. orta yağlı kıyma
  • 2 soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1.5 yemek kaşığı yenibahar
  • 1.5 yemek kaşığı kimyon
  • 2 yumurta
  • Toz biber
  • Karabiber, tuz

Üstü için:

  • 1 yumurta sarısı
  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı galeta unu

Hazırlanışı:

Soğanlarla kıymanın yarısını kavurup soğumaya bırakın. Kalan kıymayı pilav ile karıştırın iki yumurta, maydanoz ve baharatları ilave edin. Kavrulmuş kıyma soğuduktan sonra tüm malzemeleri karıştırıp, bir saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın. Dolaptan çıkardıktan sonra karışımı portakal büyüklüğünde parçalara ayırarak oval şekiller verin. Bu parçaları önce una, sonra yumurta sarısına ve en son galeta ununa bulayarak kızgın yağda pişirin.

BAYAT EKMEKLİ ÇİĞ KÖFTE:

Malzemeler:

·           4 dilim bayat ekmek

·           2 adet domates

·           4 adet yeşil soğan ve 1 adet soğan

·           3 adet sivri biber

·           Yarım bağ maydanoz

·           2 yemek kaşığı biber salçası

·           Yeterince kimyon karabiber ve tuz

·           Zeytinyağı ve limon

Hazırlanışı:

Bayat ekmekleri rondoda çekin. Kuru soğanları çok ince doğrayarak ve salça ilave ederek yağda kavurun. Kalan malzemeleri de çok ince doğrayarak soğana ekleyin.Hazırladığınız karışıma tuz, kimyon, karabiber, limonsuyu ve ekmekleri ekleyerek iyice yoğurun. Hazırladığınız çiğ köfteyi marul ile servis edin.

PATLICANLI YUFKA BÖREĞİ

Malzemeler:

  • Patlıcan oturtma
  • 3 yufka
  • 1 yumurta sarısı

Hazırlanışı:

Patlıcan oturmayı süzerek suyunu bir kaseyealın. Suyu, ikiye ayırdığınızüç yufkaya da sürün. Yufkaların içine patlıcan oturtmayı koyun ve yufkayı katlayarak gül şekli verin. En son üstlerine yumurta sarısını sürerek fırına verin.

ÇİKOLOTALI TRUFF

 

Malzemeler:

  • Kek
  • 200 gr. krema
  • 200 gr. bitter çikolata
  • 1 kaşık tereyağı

Hazırlanışı:

Keki ufalayın. Kremayı ısıtıp bir kaşık tereyağı ile birlikte ufalanmış keke ekleyin. Hazırladığınız harcı küçük toplar haline getirip erittiğiniz çikolataya bulayın. Arzuya göre üzerine Hindistan cevizi eklenerek, çubuklara batırılarak servis edilebilir.

Kipa Hakkında:

Kipa (Kitle Pazarlama, Lojistik Ticaret, Gıda Sanayi A.Ş.), 21 ilde 170 mağazası, 22 noktada 30 AVM’si ve 7 bin çalışanıyla, Türkiye’nin en önde gelen perakendeci kuruluşlarından biridir. İzmir’de 1992 yılında 100 ortaklı bir girişim olarak kurulan Kipa’nın ilk mağazası Bornova Kipa 1994 yılında faaliyete geçmiştir. Kısa sürede Ege’nin yıldızı haline gelen kuruluş, 2003 yılında dünyanın sayılı perakende zincirlerinden Tesco ile birleşmiş ve Türkiye’nin önde gelen çok kanallı perakendecileri arasında yerini almıştır.